HEALING HEART

Praktijk voor Bewustwording en Balans

 

Home

Kleurenpunctuur

Tarieven

Ingrid ten Broeke

Contact

 

 

 

Cranio-sacraaltherapie

 

Heb je energieproblemen, of last van klachten zoals migraine, chronische vermoeidheid, slapeloosheid of bekkeninstabiliteit, overweeg dan eens cranio-sacraaltherapie. Het is een hele zachte behandelmethode die is ontstaan uit de osteopathie. Het gaat ervan uit dat het lichaam één geheel is.

Het ritme
In het midden van de hersenen zit een soort pompje, dat non-stop cranio-sacraal vocht (hersenvocht) produceert, waardoor het volgens een bepaald ritme beweegt. Dit pulseren noemen we het cranio-sacrale ritme, het is voelbaar in het gehele lichaam. Omdat het centrale zenuwstelsel meebeweegt in dit ritme wordt het ook wel de zenuwademhaling genoemd. Het centrale zenuwstelsel regelt de werking van alle lichaamsfuncties, zoals de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering en de hormoonproductie. Voor een optimale werking van de hersenen en het zenuwstelsel moet het hersenvocht goed kunnen circuleren. Verstoringen in het ritme kunnen dus direct invloed hebben op één van deze functies. Wat kunnen de oorzaken zijn van een verstoring in het ritme? Dit kan puur fysiek zijn, doordat, door een ongeval of een moeilijke geboorte, de ruggenwervels of de schedelbeenderen vervormd of verschoven kunnen zijn, maar ook spanningen, stress en depressie kunnen invloed uitoefenen op het ritme. Cranio-sacraaltherapie gebruikt een zachte manipulatie om onevenwichtigheden in het ritme te herstellen. De geblokkeerde energie kan weer vrijkomen. Het lichaam komt meer in balans, een gevolg hiervan kan zijn dat de lichaamsfuncties zich gaan herstellen.

Stillpoint
Tijdens de behandeling kan het zijn dat het cranio sacrale systeem stil komt te liggen. Dat wordt een stillpoint genoemd. Dit is te merken als je op tafel ligt. Het lijkt alsof je slaapt, maar het voelt anders want je bent er toch bij. Het is een moment van tijdloze rust. Tijdens dit heilzame moment vinden er herstellende processen diep in het lichaam plaats.Fascia release
Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door bindweefsel (fascia). Dat geeft bescherming en stevigheid. Om te kunnen leven moeten we vrij kunnen bewegen. Als die vrijheid er niet meer is door bijvoorbeeld een blessure, stress of een emotie die ingekapseld is, raakt het bindweefsel geblokkeerd en heeft dat vaak invloed op het gehele lichaam. In een cranio-sacraalbehandeling worden de blokkades weer vrij gemaakt, zodat het lichaam zijn zelfgenezende vermogen optimaal kan gebruiken en zich herstelt.

Somato Emotional Release
In sommige gevallen is het nodig om de behandelingen aan te vullen met Somato Emotional Release. Als de lichamelijke blokkade een emotionele historie heeft, dan is het aan te raden met het trauma 'in gesprek' te gaan. Het trauma kan gehoord worden, het lichaam kan het loslaten en zich herstellen.

Familie-opstellingen
Systemisch werk heeft bekendheid gekregen door de Duitse familie- en psychotherapeut Bert Hellinger. Hij heeft ontdekt dat ieder mens beïnvloed wordt door het systeem waarvan hij deel uitmaakt. Te beginnen met het gezin van herkomst en de familie eromheen. Het is gebleken dat deze vorm van therapie zeer goed past in cranio-sacraaltherapie. Ze versterken elkaar. We werken vanuit het lichaamsbewustzijn. Je lichaam is ontstaan uit het genetisch materiaal van je vader en je moeder. Als er verstoringen zijn op dit vlak, dan heeft dat direct invloed op het vrij fucntioneren van lichaam en geest. De informatie van vroeger ligt nog altijd opgeslagen in het celgeheugen. Door hier het licht van bewustzijn op te laten schijnen kunnen knelpunten uit het dagelijks leven omgezet worden in heldere energie die weer vrij kan stromen.

 

Alle cranio-sacraalbehandelingen vinden (gekleed) plaats op een behandeltafel met een zacht matras. Het is aan te raden gemakkelijke, loszittende kleding te dragen.

Deze holistische behandelwijze is zowel geschikt voor de gezonde als de zieke mens. Het oorspronkelijk natuurlijk evenwicht wordt hersteld. Hierdoor wordt het zelf genezend vermogen weer actief en kunnen lichaam en geest hun taken weer beter oppakken.